sâmbătă, 30 aprilie 2011

Filmele Fratilor Lumiere

Babies Quarrel [A Childish Quarrel] (1896, Lumiere)  

Toată viața, cei doi au perfecționat și îmbunătățit descoperirea lor, cinematograful.

Tin sa metionez faptul ca fratii Lumiere au inovat lumea conematografiei prin "cinematograf", permitand vizualizarea filmelor in comun, in public, proiectate pe un ecran, total diferit fata de cinetoscopul inventat de Thomas Edison, in cazul caruia filmul se vizualiza prin intermediul unei fante ( foarte incomod ca pozitie, in special in cazul lungmetrajelor ).

 
Bad Boy and the Gardener [The Sprinkler Sprinkled] (1896, Lumiere)

In anul 1933, fratii Lumiere pun la punct proiectia filmului in relief. Cu toate ca initial, acestia au declarat ca „cinematograful este o invenție fără viitor”, refuzand să i-o vanda lui Georges Méliès, acesta s-a dezvoltat, devenind atât o nouă artă, cât și o nouă industrie.


 
Bataille de Boules de Neige [Snowball Fight] (1896, Lumiere)

Fratii Lumiere produc filme in culori cu scopul de a atrage un public cat mai mare in salile de cinema, colorand imagine cu imagine. Aceasta metoda era relativ usor de realizat, tinand cont de lungimea filmelor si avand la indemana muncitoii din propria uzina.


 
 Chapeaux a Transformations [Transformation by Hats] (1895, Lumiere)

 
 Demolition d'un Mur [Demolition of a Wall] (1896, Lumiere)

 
Dragoons Crossing the Saone (1896, Lumiere)

 
La Sortie des Usines Lumiere [Exiting the Lumiere Factory] (1895, Lumiere)

 
L'Arrivee d'un Train a La Ciotat [Arrival of a Train at La Ciotat] (1896, Lumiere)

 
New York - Broadway at Union Square (1896, Lumiere)

 
Lion, London Zoological Gardens (1895, Lumiere)


vineri, 29 aprilie 2011

Gome !!!

Imi pare foarte rau pentru calitatea filmelor, dar sunt vechi si doar in acest format le-am gasit..

Le Voyage dans la lune ( A trip to the moon )- directed by Georges Méliès

 
"Calatorie pe luna" s-a bazat pe doua romane populare ale vremii, "De La Pamant La Luna" de Jules Verne, si "Primul om pe luna" de Herbert George Wells. Este printre cele mai cunoscute filme ale lui Georges Méliès, fiind extrem de apreciat in vreme ca primul film de natura stiintifico-fantastica. In acest film, Méliès foloseste animatii si efecte speciale, dupa cum bine observati imaginea etalon a filmului, cu racheta spatiala aterizata exact in ochiul lunii. Desi este un film reprezentativ, inovator in efectele speciale si caracterul narativ, nu a fost foarte apreciat de Ken Dancyger, care sustine ca, desi filmul are o mare valoare pentru inceputurile cinematografiei, nu reprezinta decat o serie de cadre amuzante, care spun fiecare cate o poveste, insa nu in modul in care suntem noi obisnuiti.( intr-adevar, felul in care este relatata povestea fiecarui cadru e deosebita fata de modul in care suntem noi obisnuiti sa o percepem, dar sa nu uitam epoca in care acesta a fost realizat si stadiul la care se afla cinematografia ). Acesta il prefera pe americanul Edwin S. Porter (pionier al cinematografiei), a carui editat era mai inovator,mai cu un scop anume. Totusi, Porter a fost partial inspirat de lucrarile lui Méliès, in special de lungimea, dar mai ales de calitatea acestora ( sa nu uitam ca Méliès, fiind iluzionist de profesie, a avut acces la ultilizarea unor decoruri si efecte speciale cu totul deosebite pentru acea vreme ). Initial, Méliès dorea sa lanseze acest film in America, sperand la un profit considerabil, insa tehnicienii lui  Thomas Edison au facut copii pe ascuns, pe care le-au distribuit in toata tara; de aceea, pe cand filmul era in plin succes, Méliès era in plin faliment. Filmul este acum in proprietate publica, legea copyright-ului expirand.

joi, 28 aprilie 2011

Welcome to my aberrations!


Scop


Initial, am dorit ca tematica acestui blog sa fie cinematografia, insa am realizat ca este destul de complicat sa concentrezi toata informatia pe un singur domeniu; iar mai nou, care domeniu ar putea fi considerat pur?
Deci, dupa cum bine exprima titlul (cosider eu), temele care vor fi dezbatute pe acest blog vor fi diverse, avand in centru, desigur, cinematografia. De-a lungul existentei acestui blog, sper sa am timpul, sursa si inspiratia necesara postarii unor materiale concludente, personale sau nu, care sa ajute la conturarea diferitelor teme si, bineinteles, ideii principale ale siteului.


Miracolul Cinematografiei


 
As incepe cu detalii generale despre cinematografie, arta de a scrie cu miscare ( "writing with motion"). Am intampinat mici probleme la stabilirea concreta a originii termenului "cinematografie"; oficial se spune ca provine din francezul „cinématique” (miscare) si "graphie" (scriere). Nu neg acest lucru, insa la un studiu mai adanc, am descoperit ca originile termenului sunt grecesti, provenind de la "kineo" ( κινέω ), insemnand "a se misca", "a se agita", si "graphē" ( γραφή ), insemnand "a scrie". Se pot lua in considerare ambele variante, din moment ce miracolele primului film au avut loc pe meleagurile Frantei, iar originile unor termeni francezi provin din greaca. 
Inventia fraților Lumière, din februarie 1895, avea titlul de „Aparat pentru obținerea și vizionarea imaginilor”, numit generic de către ei „cinematograf”. Cinematografia inseamna înregistrarea unei serii întregi de imagini fotografice succesive, a unui obiect în mișcare cu o anumită cadență ( analiza mișcării ) și apoi, proiectarea acestor imagini cu aceeași cadență (între 16 - 18 imagini/secundă, pentru film mut și 24 imagini /secunda, pentru film sonor) pentru reconstituirea mișcării ( sinteza mișcării). 

                                                         August si Louis Lumière (Fratii Lumiere)


Filmul a aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea, devenind posibil datorita stiintei opticii, permitand noi observatii, viziuni, asupra lumii inconjuratoare. Pionierii studierii imaginii in miscare sunt savantii Edward Muybridge si Etienne-Jules Marey. Prima modalitatate de a vizualiza filmul a fost prin intermediul KINETOSCOPULUI, inventie atribuita lui Thomas Edison. Aceasta inventie era reprezentata printr-o cutie in care te uitai printr-o fanta si a avut un succes atat de mare, incat fratii francezi, Lumiere, au prezentat primul aparat de filmat functional, alaturi de conceptul de vizionare in public, in anul 1895. Pana si mai tarziu, dupa anul 1900, filmul a fost considerat o ciudatenie.


 kinetoscopul (inregistreaza 12 imagini pe un film de 35mm)
 
Initial, subiectul principal al acestora era acaparat de intamplari amuzante, filmate intr-un singur cadru; aceastea dadeau impresia publicului de spectator intr-o sala de teatru, viziunea lor asupra filmului fiind una obiectiva. Filmuletele mai puteau prezenta reportaje de stiri, exprimate prin scene din viata de zi cu zi, ori scene simple de fictiune. In timp ce fratii Lumiere se axau pe
filmele de calatorii, primii cineasti, Georges Melies si Edwin S. Porter, experimentau filmul narativ.

Georges Méliès (pionier al unor efecte cheie, cum ar fi stop-cadrul, fading-ul, fondu-ul, expunerile multiple, impartirea ecranului, animatia) -a facut peste 500 e filme, fiind primul care a exploatat potentialul magic al cinematografului, precum filmul de fictiune. (acesta a fost initial iluzionist)


"Calatorie pe luna" -fotografia de jos- (Le voyage dans la lune) 1902 -unul dintre cele mai renumite filme ale sale, unde a combinat platouri cu decoruri sofisticate si efecte speciale, creand o lume uluitoare si fantastica. 

Étienne-Jules Marey -a studiat mult miscarea.





surse:

Filmul-regizori, genuri, capodopere-De la origini la al Doilea Razboi Mondial (Raftul de Cultura Generala)
Cinematography -theory and practice- ( Blain Brown )